SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA

Penyediaan dan Pembuatan Makanan

(HT – 012 – 2 : 2012) | (HT – 012 – 3 : 2012) | DK 116 (W)

Sijl Kemahiran Malaysia dalam Program Penyediaan dan Pembuatan Makanan Tahap 2 & 3 merupakan program permulaan / asas bagi individu yang ingin mendalami bidang ini. Matlamat kursus ini adalah untuk menghasilkan kemahiran asas, teknik kerja dan sikap yang betul di dalam penyediaan dan pembuatan makanan. Selepas mempelajari kemahiran asas ini, para pelajar kemudiannya, akan memperolehi kecekapan piawaian yang seterusnya boleh memasuki pasaran pekerjaan khususnya dalam bidang perhotelan, pelancongan dan perkhidmatan. Pelajar akan didedahkan kepada kemahiran teori dan praktikal

Objektif Program :

1. Memberi latihan intensif dalam bidang perkhidmatan dan penyajian makanan
2. Melahirkan pelajar berpengetahuan dan berkemahiran
3. Mendedahkan pelajar kepada industri makanan
4. Menjadikan bidang perkhidmatan makanan sebagai sumber pendapatan/prospek kerjaya

Akreditasi 

  • Akreditasi Jabatan Pembangunan Kemahiran
    Level 2 (HT – 012 – 2 : 2012)

    Level 3 (HT – 012 – 3 : 2012)

Kaedah Persijilan
– Tahap tunggal (Single Tier)

Pertauliahan Sijil

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam Penyediaan dan Pembuatan Makanan

Eligibility requirements:

  • Malaysia
  • Aged 16 years and above
  • Mastering 3M (Reading, Writing, Counting)
  • PMR / PT3 / SPM graduates

Duration of Study :
Overall 1 Year 4 Months
Level 2 – 8 Months
Level 3 – 8 Months

Career Opportunities:

Careers in the food preparation and manufacturing industry are bright and have the potential to expand and promise lucrative rewards.

1.Bekerja as a chef at a 4/5 star hotel / resort
2.Membuka own restaurant
3.Perniagaan catering
4.Perunding Operation Kitchen / Hypermarket / Resort
5.Melibatkan in the frozen food business
6.Pensyarah TVET Training Center
7.Chef Celebrities
8. Instructors in the government/private sector, ie assistant training officers, food preparation assistants 9.
Entrepreneurs
10.Offshore (coastal)
11.Cruise ship (catering cruise ship)

Register Now:
https://www.iimat.edu.my/apply-online/
Any Questions:
online@iimat.edu.my

LEVEL 2

  • Hygiene, Kitchen Safety and Food Handling
  • Cooking Technique
  • Stock, Soup and Hot Sauce Production
  • Main Course Production
  • Appetizer Production
  • Dessert Production
  • Catering Setup Production
  • Basic Butchery

LEVEL 2

  • Food Hygiene and Sanitation
  • Introduction to Hospitality Industry
  • Garde Manger
  • Food and Beverage Service
  • Fundamental of Baking
  • Food and Beverage Cost Control
Scroll to Top