SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA

Penyediaan dan Pembuatan Makanan

(HT – 012 – 2 : 2012) | (HT – 012 – 3 : 2012) | DK 116 (W)

Sijl Kemahiran Malaysia dalam Program Penyediaan dan Pembuatan Makanan Tahap 2 & 3 merupakan program permulaan / asas bagi individu yang ingin mendalami bidang ini. Matlamat kursus ini adalah untuk menghasilkan kemahiran asas, teknik kerja dan sikap yang betul di dalam penyediaan dan pembuatan makanan. Selepas mempelajari kemahiran asas ini, para pelajar kemudiannya, akan memperolehi kecekapan piawaian yang seterusnya boleh memasuki pasaran pekerjaan khususnya dalam bidang perhotelan, pelancongan dan perkhidmatan. Pelajar akan didedahkan kepada kemahiran teori dan praktikal

Objektif Program :

1. Memberi latihan intensif dalam bidang perkhidmatan dan penyajian makanan
2. Melahirkan pelajar berpengetahuan dan berkemahiran
3. Mendedahkan pelajar kepada industri makanan
4. Menjadikan bidang perkhidmatan makanan sebagai sumber pendapatan/prospek kerjaya

Akreditasi 

  • Akreditasi Jabatan Pembangunan Kemahiran
    Level 2 (HT – 012 – 2 : 2012)

    Level 3 (HT – 012 – 3 : 2012)

Kaedah Persijilan
– Tahap tunggal (Single Tier)

Pertauliahan Sijil

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam Penyediaan dan Pembuatan Makanan

Syarat Kelayakan:

  • Malaysia
  • Berumur 16 tahun dan keatas
  • Menguasai 3M (Membaca, Menulis, Mengira)
  • Lepasan PMR / PT3 / SPM

Durasi Pembelajaran :
Keseluruhan 1 Tahun 4 Bulan
Level 2 – 8 Bulan
Level 3 –  8 Bulan

Peluang Kerjaya :

Kerjaya dalam industri penyediaan dan pembuatan makanan adalah cerah dan mempunyai potensi untuk berkembang luas serta menjanjikan ganjaran yang lumayan.

1.Bekerja sebagai Chef di Hotel 4/5 bintang / Resort
2.Membuka restoran sendiri
3.Perniagaan Katering
4.Perunding Operasi Dapur Hotel / Hypermarket / Resort
5.Melibatkan diri dalam perniagaan makanan beku
6.Pensyarah di Pusat Latihan TVET
7.Chef Selebriti
8.Tenaga pengajar disektor kerajaan/swasta iaitu pembantu pegawai latihan pembantu penyediaan makanan
9.Usahawan
10.Offshore(persisir pantai)
11.Cruise ship (kapal persiaran katering)

Daftar Sekarang:
https://www.iimat.edu.my/apply-online/
Sebarang Pertanyaan:
online@iimat.edu.my

LEVEL 2

  • Hygiene, Kitchen Safety and Food Handling
  • Cooking Technique
  • Stock, Soup and Hot Sauce Production
  • Main Course Production
  • Appetizer Production
  • Dessert Production
  • Catering Setup Production
  • Basic Butchery

LEVEL 2

  • Food Hygiene and Sanitation
  • Introduction to Hospitality Industry
  • Garde Manger
  • Food and Beverage Service
  • Fundamental of Baking
  • Food and Beverage Cost Control
Scroll to Top